Kiertotalouden toiminnot yrityksessä
Kiertotalous on talousajattelua, jossa liiketoiminta ja siinä menestyminen ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen. Sitra on tunnistanut kiertotalouden mukaisia liiketoimintamalleja viisi erilaista, joissa jo käytössä olevat materiaalit pidetään mahdollisimman pitkään käytössä, hyödynnetään uusiutuvaa energiaa, vähennetään päästöjä ja jätettä ja minimoidaan hukkaa. Tässä osiossa voit vastata 23 väittämään ja selvittää missä siirtymässä kohti kiertotaloutta yrityksenne on pisimällä. Voit huomata väittämiin vastatessasi, että kiertotalouden liiketoimintamallit ovat linkittyneet toisiinsa.
Uusiutuvuuteen perustuvassa liiketoiminnassa korostuu fossiilista raaka-aineista ja energiasta eroon pääseminen ja päästöjen vähentäminen. Myös biopohjaiset tuotteet ovat tärkeässä roolissa tuotannossa ja käytetyissä hyödykkeissä. Myös kestävä suunnittelu, nk. ekodesign, on tärkeä osa kiertotalouteen siirryttäessä ja tässä toimintamallissa.
Yrityksenne motto voisikin olla esim. tulevaisuuden liiketoiminta voi resurssien käytön voi olla hiilineutraalia ja uudistaa luonnon kiertoja/sijaan uudistaa niitä/ materiaalien käyttöä ja tuotteiden suunnittelua siten, että ne palautuvat ihmiskunnan rakentamiin ainekiertoihin luonnon ekosysteemejä tukevalla tavalla/ Uudistava kasvu keskittyy resurssien kuluttamisen sijaan niiden jatkuvaan uudistamiseen.
Eri siirtymät ja kiertotalouden liiketoimintamallit linkittyvät vahvasti yhteen. Kiertotalouden perusperiaate on säilyttää ja tuottaa arvoa mahdollisimman pienellä materiaalikulutuksella.
Kierrätettyjen tai uusiutuvien raaka-aineiden käyttö liittyy myös siirtymään kertakäyttöisyydestä kohti pitkäikäisyyttä sekä siirtymään, jossa jätteiden ajatellaan olevan arvokasta raaka-ainetta. Fossiilista raaka-aineista luopuminen säästää luonnonvaroja.
Lue lisää:
Resurssitehokkuuteen ja kierrätykseen perustuvassa liiketoiminnassa korostuu oman ja toisten toiminnasta syntyvän sivuvirran ja ylijäämän hyödyntäminen sekä ravinnekierron edistäminen on myös tärkeä osa toimintaa. Tuotannossa hyödynnetään uusia teknologioita vaikkapa kierrätysmateriaalien käsittelyssä.
Raaka-aineiden käytön optimointiin eli resurssitehokkuuteen perustuva liiketoiminta luo arvoa tuotteen elinkaaressa erityisesti ennen tuotteen käyttöä, mutta myös käytön jälkeen. Kiertotaloudessa jäte ei olekaan enää polttolaitokseen päätyvää jätettä, vaan arvokasta materiaalia, joka kannattaa hyödyntää omassa liiketoiminnassa tai myydä sitä eteenpäin. Neitseellisten raaka-aineiden tarve vähenee, kun sivuvirrat, ylijäämä ja käytöstä poistuneet tuotteet kierrätetään uusiksi tuotteiksi.
Kierrätettyjen raaka-aineiden käyttö tukee myös siirtymää kertakäyttöisyydestä kohti pitkäikäisyyttä.
Lue lisää:
Eri siirtymät ja kiertotalouden liiketoimintamallit linkittyvät vahvasti yhteen. Kiertotalouden perusperiaate on säilyttää ja tuottaa arvoa mahdollisimman pienellä materiaalikulutuksella ja tuotteet on suunniteltava pitkäikäisiksi ja helposti korjattaviksi ja päivitettäviksi. Niin materiaali- kuin resurssitehokkuuskin kasvaa, kun olemassa olevia tuotteita käytetään mahdollisimman pitkään. Tuotteen elinkaarta voidaan pidentää huoltamalla ja korjaamalla käytössä olevia tuotteita, mutta myös uudelleenvalmistamalla siitä jotain muuta, kuin mihin se käyttöön tuote on alun perin valmistettu.
Siirtyminen kertakäyttöisyydestä todelliseen tuotteiden pitkäikäisyyteen on merkittävä muutos. Pitkäikäisyys tukee siirtymiä tuotteiden omistamisesta yhteiskäyttöön sekä siirtymää jätteistä kohti raaka-aineita.
Lue lisää:
Eri siirtymät ja kiertotalouden liiketoimintamallit linkittyvät vahvasti yhteen. Kiertotalouden perusperiaate on säilyttää ja tuottaa arvoa mahdollisimman pienellä materiaalikulutuksella. Palvelullistamisen hyödyt ja koko kulutuskäyttäytymisen muuttuminen mahdollistuu, kun asiakkaalle tarjotaan palvelua tuotteen sijaan. Asiakas maksaa lopputuloksesta, eikä teekään kertahankintaa ja tähän perustuvalla liiketoiminnalla luodaan arvoa koko tuotteen elinkaaren ajalla.
Siirtyminen tuotemyynnistä palveluntarjontaan tukee myös siirtymää omistamisesta yhteiskäyttöön sekä siirtymää kertakäyttöisyydestä pitkäikäisyyteen.
Lue lisää:
Eri siirtymät ja kiertotalouden liiketoimintamallit linkittyvät vahvasti yhteen. Kiertotalouden perusperiaate on säilyttää ja tuottaa arvoa mahdollisimman pienellä materiaalikulutuksella. Siirtymällä omistamisesta yhteiskäyttöön voidaan lisätä vajaakäytöllä olevien tuotteiden käyttöastetta ja luoda arvoa tuotteen elinkaaren käytön ajalla. Kulutuskäyttäytyminen muuttuu kohti palveluiden ostamista ja yhteiskäyttöä.
Tavarat menevät kaapinperällä hukkaan, ympäristön ja talouden näkökulmasta on parempi optimoida tuotteiden käyttö ja tämä tukee myös siirtymää, jossa siirrytään tuotemyynnistä kohti palveluntarjontaa.
Lue lisää: